Gaziemir Esnaf

23 Ağustos 2012 Perşembe

DİKKAT: BÜTÜN İŞLETMELER “İŞLETME KAYIT BELGESİ” ALACAK ...


DİKKAT: BÜTÜN İŞLETMELER “İŞLETME 

KAYIT BELGESİ” ALACAK

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıda üretimi yapan işletmeler ile gıdaları satışa ve toplu tüketime sunan işletmelere 'İşletme Kayıt Belgesi' alma zorunluluğu getirdi.

 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında, Gıda işletmelerinin kayıt veya onay işlemlerine dair usul ve esasları belirlemeyi amaçlayan “Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik” 17.12.2011 tarih ve 28145 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Yönetmelik hükümlerine göre lokanta, kahvehane, bakkal, pastane, market, restoran, büfe, kantin ve çay ocağı gibi tüm yeni işletmelerin Belediyeden İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı’nı aldıktan sonra 30 gün içinde, 'İşletme Kayıt Belgesi' alması zorunlu hale gelmiştir.
17.12.2011 tarihinden önce Belediyeden İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı’nı almış olan işyerleri ise en kısa sürede 'İşletme Kayıt Belgesi' almak amacıyla T.C. İzmir Valiliği Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne müracaat etmelidir.
Gıda Sicili Üretim İzni' ve yönetmelik öncesi alınmış 'İşletme Kayıt Belgesi' bulunan işletmelerin, 31 Aralık 2013 tarihine kadar yürürlükte olan yönetmeliklere uymak koşuluyla eski belgeleri üzerinden üretim yapmaya devam edebilecekler fakat bu durumda olan işletmelerin en geç 31 Aralık 2013 tarihine kadar 'İşletme Kayıt Belgesi' almaları gerekmektedir.  
‘İşletme Kayıt Belgesi’ almayan işletmelerin tespiti halinde bu işletmelere 2.375 Türk Lirası para cezası uygulanacaktır.
"Üretim faaliyetinde bulunan işletmeler ile herhangi bir üretim faaliyetinde bulunmaksızın sadece satışa sunan market, bakkal, büfe, kantin gibi işletmeler ve toplu tüketime arz eden lokanta, restoran, pastane gibi gıda işletmelerinin, 'İşletme Kayıt Belgesi' alabilmeleri için gerekli olan belgeler;
Onay ve Kayıt işlemleri için istenen belgeler ;







Bilindiği üzere gıda işletmelerinin kayıt ve onay işlemlerine dair usul ve esasları belirleyen ‘‘Gıda İşletmelerinin Kayıt Ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik’’ 17.12.2011 tarih ve 28154 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik kapsamında; gıda işletmecileri, kayıt kapsamındaki işletmelerini, ilgili kurumdan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı aldıktan sonra işletme kayıt işlemlerini yaptırmak üzere, en geç otuz gün içerisinde yetkili mercie başvurmak ve başvuru tarihinden itibaren en geç üç ay içerisinde kayıt işlemlerini tamamlamak zorundadırlar.
Yönetmeliğin tanımlar bölümünde Yetkili merci: ‘Bu yönetmelik kapsamındaki iş ve işlemlerin yürütülmesinde Bakanlık İl Müdürlüğünü , İl Müdürlüğünce yetki verilmesi halinde Bakanlık İlçe Müdürlüğünü, bu iş ve işlemlerin tetkik ve denetiminde Bakanlığı, ifade eder.’ şeklinde  tanımlanmış olup, gıda işletmecilerinin kayıt işlemlerini yaptırmak üzere yetkili mercie başvurmaları gerektiği hüküm altına alınmıştır.

Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmeliğin Ek-14’ünde belirtilen faaliyet alanları kapsamındaki işletmelerin Kayıt Belgesi başvurularını İzmir İl Müdürlüğüne yapmaları gerekiyor. Gıda işletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmeliğin Ek-14’ünde belirtilen faaliyet alanları kapsamındaki (toplu tüketim yeri,gıda satış yeri,unlu mamüller üretimi,ekmek, pastacılık ürünleri üretimi,diğer gıda üreten işyerleri vb…..) işletmelerin Kayıt Belgesi başvurularını ruhsat veriliş tarihinden itibaren otuz gün (30 gün) içerisinde başvuru yapmaları gerekmektedir. Aksi taktirde 5996 sayılı kanunun 41.maddesinin 1.fıkrasının c bendi gereğince kayıt yaptırmayan üretim yerlerine 2.375,00 Türk Lirası, perakende işyerlerine 1.187,00 Türk Lirası idari para cezası verilecektir.
Yumurta, çiğ süt ve süt ürünleri,et ürünleri üreten işletmeler, kanatlı eti üreten işletmeler,kıyma, hazırlanmış et karışımları vb. üreten Onay kapsamındaki gıda  işletmeleri  ise Kayıt Belgesi başvurularını İzmir İl Müdürlüğüne yapmaları gerekmektedir. 
Ayrıca 5179 sayılı Kanuna göre gıda satış yerleri ile toplu tüketim yerlerine Bakanlığımızca çalışma izni ve gıda sicili belgesi düzenlenmemekte ve bu işyerleri ilgili kurumlar tarafından düzenlenen işyeri açma ve çalışma ruhsatı ile faaliyet göstermekteydi. Bu işyerlerinin Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce yetkili kurumlardan aldıkları işyeri açma ve çalışma ruhsatları, Kayıt/Onay Yönetmeliğinin Geçici 1’inci maddesinin (2) bendinde yer alan  “eşdeğer belge” kapsamında değerlendirilerek en geç 31/12/2013 tarihine kadar kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Bu Yönetmeliğin yayımından önce çalışma izni ve gıda sicili belgesi, kayıt belgesi veya bu belgelere eşdeğer belge almış ve halen faaliyet gösteren kayıt kapsamındaki gıda işletmeleri, bu belgelerini en geç 31/12/2013 tarihine kadar bu Yönetmelikteki kayıt belgesi ile değiştirmek zorundadır.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KAN BAĞIŞI HAYAT KURTARIR

KAN BAĞIŞI HAYAT KURTARIR
TÜRK KIZILAYI